Conflictul etnic din România și valul separatist din Europa

Postat de pe 16 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „În comunitățile româno-maghiare persecutarea nu există în mod real. Însă unii politruci sapă la temelia societății care coabitează în armonie”.

Iosefina Pascal declară prezența unor acțiuni politice ce ar putea duce la un conflict etnic în România între români și maghiari. Amplasarea steagurilor Ținutului Secuiesc la un meeting electoral în Budapesta sau cartea de identitate pentru secui propusă adoptată de Consiliul Național în luna martie a anului trecut ar unele dintre acestea. Documentul mai sus amintit ar urma să se elibereze la cerere persoanelor peste 18 ani care se declară secui și care susțin autonomia Ținutului Secuiesc.

buletinele secuiești (sursă photo: site-ul oficial al Consiliului Național Secuiesc)

„Nu cetățenii simplii fac asta, românii de origine maghiară, ci unii politicieni inițiază asemenea proiecte cu influențe de la Budapesta” – spune Iosefina Pascal. „Motivul este foarte clar și la obiect: destabilizarea socială și, ulterior, teritorială a țării. Foarte mare atenție în acest sens!”.

Ideea aceasta separatistă ar fi una mai amplă în mai multe locuri din Europa. Miercuri, 16 martie, Guvernul Franței a anunțat că este pregătit să slăbească treptat controlul asupra Corsicăi, într-un proces care ar putea duce chiar la un statut de autonomie pentru insulă. Tensiuni separatiste există și în Boznia și Herțegovina, unde sârbii bosniaci contestează instituțiile statului în lungul lor demers de a se separa țării și a se alătura Serbiei. Iar exemplele din Europa pot continua.

Steagul Ținutului Secuiesc pe străzile din Budapesta

Jurnalista amintește de Budapesta pentru că marți, 15 martie, a avut loc un meeting al partidului condus de premierul Viktor Orbán, Fidesz (Alianța Civică Ungară). La această întrunire din capitala Ungariei cu o parte din electorat a putut fi văzut fluturând steagul Ținutului Secuiesc.

sursă: Facebook / Árpád Potápi (secretar de stat pentru politici naționale în Guvernul Ungar)

Iar recent, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, Ungaria s-a pronunțat ca fiind în favoarea interesului național propriu.

„Partidul lui Viktor Orbán a avut acum câțiva ani un congres ținut în Transilvania, congres la care au participat și politicieni de la noi. Aceștia au stat în picioare și cu mâna la inimă când s-a cântat imnul național al Ținutului Secuiesc” – dezvăluie Iosefina Pascal.

Ungaria, pusă la adăpost?

Acțiunile și declarațiile premierului ungar Viktor Orbán privind implicarea limitată a țării în conflictul mulitar dintre Ucraina și Rusia ar veni acum favoarea interesului național ungar, după spusele Iosefinei Pascal. „Ungaria și-a pus granițele la adăpost” – a dăugat aceasta. „Conducerea a hotărât să fie rezervată în problema războiului din vecini. Au refuzat ca armamentul care ajunge în Ucraina să treacă pe teritoriul lor, iar apoi au permis refugiaților să treacă graniețele doar prin prezentarea pașaportului biometric, regulă scoasă ulterior”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă photo: mythologica.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background