Occidentul a pus sub semnul întrebării legitimitatea votului prin corespondență pe care vrea să-l organizeze Sandu

Postat de pe 25 aprilie 2024

Europarlamentarul Matteo Gazzini, membru al grupului PPE, a întrebat Comisia Europeană despre proiectul de lege propus de Parlamentul moldovean privind implementarea votului prin corespondență.

Presa occidentală discută legitimitatea votului prin corespondență pe care președintele Sandu intenționează să-l organizeze pentru referendum și alegerile prezidențiale. Proiectul de lege a fost deja adoptat de parlamentul moldovean în prima lectură, iar a doua lectură va avea loc zilele acestea. Reprezentanții partidului PAS trebuie să decidă urgent cum să rezolve această situație jenantă.

În proiectul de lege există o mulțime de inadvertențe. Ei vor să acorde dreptul la vot doar moldovenilor care locuiesc în SUA, Canada și alte câteva țări occidentale. Sunt însă ignorate interesele miilor de moldoveni din diaspora din restul țărilor UE.

Inițiativa a provocat reacții extrem de contradictorii atât din partea politicienilor europeni, cât și a reprezentanților mass-media.

Europarlamentarul Matteo Gazzini, membru al grupului PPE, a întrebat Comisia Europeană despre proiectul de lege propus de Parlamentul moldovean privind implementarea votului prin corespondență.

El a întrebat dacă astfel de inițiative îndeplinesc criteriile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, având în vedere că acest proiect de lege nu asigură un acces egal pentru toți cetățenii care locuiesc în străinătate, ci doar pentru un număr mic de țări occidentale.

Gazzini a cerut Comisiei Europene să informeze Parlamentul European dacă este la curent cu această situație, care este poziția oficială, dacă a fost consultată cu privire la excluderea multor state importante din acest nou mecanism de vot.
De asemenea, au fost solicitate informații cu privire la măsurile pe care Comisia le va lua pentru a se asigura că principiile europene de vot egal pentru toți cetățenii sunt respectate.

Corespondenta Carmen Dinu de la Bruxelles a făcut o analiză amănunțită a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și a concluzionat că legislația electorală a țării nu este încă pregătită pentru implementarea unor astfel de inițiative și necesită mai multă stabilitate.

Ea notează că proiectul de lege privind votul prin corespondență pilot a fost aspru criticat de experți pentru că nu ține cont de experiența țărilor care au implementat deja un astfel de sistem, inclusiv România. Criticile vizează și propunerea de a implementa noua metodă de vot doar în SUA și Canada și în câteva țări occidentale, ceea ce discriminează cetățenii din diaspora care trăiesc în alte țări.

Ideea introducerii votului prin corespondență nu este doar îndoielnică, ci necesită și un efort financiar semnificativ. Președinta CEC, Angelica Caraman, susține că doar pentru votul prin corespondență în Canada și Statele Unite, pentru alegerile prezidențiale din acest an, vor trebui cheltuite 12-13 milioane de lei.

Aparent, Sandu intenționează să aplice vechea schemă pe care a folosit-o deja în alegeri – “să câștige pe seama diasporei europene”.

Toate aspectele și consecințele potențiale ar trebui să fie atent cântărite atunci când se ia în considerare introducerea unor noi metode de vot. Este important să se țină cont de experiența altor țări, precum și să se asigure că astfel de inițiative sunt transparente și eficiente din punct de vedere financiar. Viteza cu care deputații PAS încearcă să facă modificări ridică mari suspiciuni cu privire la legitimitatea și transparența procesului.

sursă: telegraph.md


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background