Minele și hidrogenul sulfurat din Marea Neagră – risc pentru Europa

Postat de pe 22 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă faptul că: „Ideea că Marea Neagră poate fi aruncată în aer nu este deloc veche. Există zăcăminte de subtanțe toxice și periculoase acolo, iar acum, cu aceste mine plantate, riscul a crescut exponențial”.

Mai multe state riverane au avertizat cu privire la pericolul pe care minele plasate în zona de nord-vest a Mării Negre îl pot reprezenta. Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

Marți, 22 martie, o parte dintre aceste mine sunt lăsate să circule libere pe Marea Neagră. Părăsindu-și plasa în care au fost fixate, acestea circulă liber în Marea Neagră în proximitatea coastelor Ucrainei, Turciei, Bulgariei și României.

Sorin Roșca Stănescu amintește despre un articol apărut în presa militară sovietică din timpul Războiului Rece în care un general ar fi scris că rușii erau atunci pregătiți, ca în cazul unui război atomic, să recurgă la o armă foarte periculoasă. „Este vorba aici despre arma supremă și anume explodarea Mării Negre” – susține jurnalistul.

În prezent, conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României și a trimis o navă militară pentru a cerceta zona, scrie HotNews.

Cum ar putea exploda Marea Neagră?

Din punct de vedere chimic, Marea Neagră are un nivel ridicat de hidrogen sulfurat (dizolvat în apă devine acid sulfhidric), un posibil pericol pentru continentele european și asiatic prin faptul că este foarte toxic mai ales pentru om. În anumite condiții, poate deveni o reală bombă cu ceas. Marea Neagră este locul de pe glob unde se găsește cea mai mare cantitate de hidrogen sulfurat.

„Fără o mână criminală, tot poate exista riscul ca Marea Neagră să explodeze din cauza acestui hidrogen sulfurat, iar acum, cu aceste mine ucrainiene, pericolul a crescut și mai mult” – spune Sorin Roșca Stănescu. „Este înspăimântător că rușii, care despun de tehnologia necesară, au posibilitatea ca într-o bună zi să arunce în aer toată Marea Neagră și aproape întreaga Europa”.

Jurnalistul pune problema navelor de comerț care circulă pe mare care pot fi puse în pericol, dacă minele nu sunt pescuite și retrase la timp. De asemenea, circulația prin porturi ar urma să fie îngreunată.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background