“Lebăda neagră de pe Balaton” s-a născut în urma actului de cenzură executat de către TVR!

Postat de pe 21 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Într-o ediție specială a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Radio Gold FM, moderatorul Cozmin Gușă i-a invitat în exclusivitate pe doi dintre contributorii cărții „Lebăda neagră de pe Balaton” (coordonată de Romeo Couți), pe jurnalistul Liviu Man și istoricul Alexandru Ghișa, tema principală de discuție fiind tocmai volumul ce developează strategia lui Viktor Orban, premierul Ungariei. Cei doi invitați au dezvăluit care sunt componentele ce intră în coliziune cu politica și integritatea statului român.

Chiar înainte de a ajunge pe rafturile librăriilor și chiar înainte ca oamenii să-i răsfoiască filele, „Lebăda neagră de pe Balaton”, un volum în care Romeo Couți aduce laolaltă opiniile a 12 specialiști, din domenii diferite, despre același personaj, Viktor Orban, a stârnit un val de reacții neașteptate. Încă de la primii pași către public a fost contestată de o parte a populației, lansarea sa la Miercurea Ciuc fiind chiar stopată. Ajunsă, într-un sfârșit, pe mâna cititorilor avizi, cartea tipărită de editura Creator continuă să impresioneze prin felul în care este structurată și prin felul în care radiografiază personalitatea pe alocuri carismatică, pe alocuri controversată a premierului ungar Viktor Orban, din 12 perspective diferite.

„Cartea este foarte binevenită și este mai mult decât oportună. Titlul cărții este ‘Lebăda neagră de pe Balaton’, dar această carte este despre Ungaria, pentru că domnul Viktor Orban este premierul Ungariei, premierul în exercițiu și, mai mult decât atât, conduce Ungaria de vreo 12 ani; a mai avut un mandat de 4 ani, deci iată că, dacă le adunăm, are aproape cât Angela Merkel la conducerea Germaniei. Cartea este oportună pentru că este vorba despre o țară vecină României, lucru foarte important. Eu aș recomanda această carte ca o bibliografie obligatorie pentru ziariști”, declară istoricul Alexandru Ghișa despre carte.

Referitor la evenimentul neplăcut de la Miercurea Ciuc, Liviu Man a explicat că UDMR-ul se comportă ca un stat în stat, iar structurile statului român par total paralizate în relație cu acest partid în județele Harghita și Covasna. Totul a pornit în momentul în care UDMR-iștii ar fi aflat că romanul i-ar fi defavorabil lui Viktor Orban și l-au boicotat, reziliind contractul de închiriere al sălii din cadrul Bibliotecii Județene cu 2 zile înainte de eveniment.

Profund nemulțumit și revoltat de cenzura aprigă pe care TVR-ul i-a impus-o atunci când această societate i-a blocat un proiect-editorial care se referea la relațiile româno-maghiare, Romeo Couți a găsit o variantă alternativă pentru a-și face auzite ideile. Așa a luat naștere „Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban, o obsesie asumată”, o inițiativă lăudabilă a coordonatorului, Romeo Couți având ideea strălucită de a personaliza „chestionarul” adresat fiecărui contributor în parte. De aici a ieșit o analiză exhaustivă despre Viktor Orban, opiniile specialiștilor armonizându-se și completându-se reciproc în universul ideilor.

Dintre contributori, îi amintim pe Dan Dungaciu, cu o analiză despre relația România-Ungaria, dar și una despre relația Ungaria-România-Republica Moldova, ziaristul din Republica Moldova, Nicolae Negru, jurnalistul Cosmin Puriș, Gwendoline Delbos-Corfield – eurodeputat ș.a.

În cuprinsul analizei sale din carte, jurnalistul Liviu Man vorbește despre cum Viktor Orban este un lider legitim, ales de popor, este cel care a introdus dubla cetățenie, oferind cetățenie comunităților etnice din țările apropiate Ungariei, iar un lucru cu adevărat demn de remarcat este faptul că Ungaria are o politică externă proprie. Cu alte cuvinte, Viktor Orban este un lider demn care se ocupă eficient de bunăstarea țării sale.

Pe de altă parte, profesorul Alexandru Ghișa a subliniat faptul că acțiunile lui Viktor Orban adresate comunităților maghiare din afara frontierelor Ungariei ajung să deranjeze celelalte state, în special când este vorba ca acesta să organizeze fel de fel de întruniri pe teritoriile lor. Dacă alte state, precum Slovacia, Serbia și Croația, îi refuză vehement accesul în teritoriu, iată că România se arată mai mult decât tolerantă și permisivă, Vikor Orban ajungând să organizeze anual „pelerinaje politice” la Tușnad.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background