Întrebări cheie cu privire la situația din Israel și problemele ridicate de lideri europeni

Postat de pe 9 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a realizat o amplă analiză a conflictului israeliano-palestinian, prezentând pozițiile țărilor din lumea arabă, dar și declarațiile liderilor europeni și occidentali.

Chiar ucrainenii s-au numărat printre popoarele care au condamnat atacurile Hamas-ului din Israel, însă purtătorul de cuvânt al aviației ucrainene a făcut o declarație controversată, zicând că „israelienii au simțit într-o zi ce au simțit ucrainenii în fiecare zi de când a început războiul”, ca și cum ar fi o întrecere macabră cine suferă mai mult. Declarația aceasta pare a fi lipsită de orice urmă de empatie și chiar pare a fi o jignire, având în vedere imaginile absolut șocante care au circulat pe rețelele de socializare de la izbucnirea războiului din Israel.

Mykhailo Podolyak a aruncat vina pe ruși pentru atacurile Hamas-ului, declarând că toată catastrofa din Israel are ca scop diminuarea susținerii Ucrainei și distragerea atenției de la conflictul ruso-ucrainean. Pare că ucrainenii vor să transforme tragedia din Israel într-un prilej de a-și evidenția încă o dată nevoile și de a încerca să obțină și mai mult sprijin, aproape bagatelizând și minimizând problema din Orientul Mijlociu.

Qatar, Irak, Yemen, Siria și Arabia Saudită dau vina pe Israel pentru atacurile Hamas și pentru escaladarea conflictului. Emiratele Arabe reprezintă singurul stat care s-a poziționat în favoarea Israelului. Ministerul de Externe din Rusia a declarat că acest conflict, care trenează de 75 de ani nu poate fi soluționat pe cale militară, ci exclusiv pe căi diplomatice și politice printr-o negociere amplă bazată pe legislația internațională. Administrația Biden a afirmat că nu există nicio dovadă a implicării Iranului în atacul împotriva Israelului, promițând că va trimite ajutor. Declarațiile oficialilor SUA sunt contrazise de către Wall Street Journal, care arată că Iranul nu numai că știa de viitoarea izbucnire a acestui conflict, dar chiar a ajutat Hamas-ul în organizarea acestor atacuri din august până în prezent.

Au circulat pe Internet mai multe videoclipuri în care soldații din trupele Hamas le mulțumeau ucrainenilor pentru armele pe care le aveau în dotare. Congresmenii americani se întreabă cum au ajuns armele americane pe mâna Hamas-ului, evidențiind că acestea ar putea veni din Afganistan și/sau din Ucraina. Administrația Biden a plătit, în urmă cu o lună, 6 miliarde de dolari Iranului pentru recuperarea unor ostatici americani. Armament în valoare de 8 miliarde de dolari a rămas în Afganistan după retragerea grăbită a trupelor americane. Oficiali de la Pentagon au avertizat lumea despre pericolul imposibilității de a urmări armamentul american odată ajuns pe teritoriul ucrainean.

Polonia a avut o poziție similară cu Ucraina, susținând că Rusia ar fi de vină pentru conflictul din Israel și pentru terorismul mondial. Tot polonezii au spus că ar trebui să ne păzim mai bine granițele, în urma impunerii cotei de imigranți, dar că nu ar trebui să ne hazardăm să tragem concluzia că vine al treilea război mondial. Erdogan a spus că va interveni la nivelul șefilor de stat din Israel și Palestina și va face eforturi pentru a preveni agravarea și extinderea războiului. Egiptul a înaintat o inițiativă pentru încetarea temporară a focului și pentru un schimb de prizonieri între Israel și Palestina, așteptând un răspuns din partea celor două părți beligerante.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background