Florian Neagu, BNR: „50% din creditele bancare acordate pot fi afectate de noua legislaţie bancară privind finanţările verzi”

Postat de pe 5 iulie 2021

Miza schimbărilor climatice este ridicată şi pentru sec­to­rul bancar, atât din pers­pec­tiva oportunităţilor de afa­ceri, cât şi a cuantu­mu­lui însemnat al activelor la risc aflate în por­tofoliu, astfel că circa 50% dintre creditele bancare acordate pot fi afectate de noua legislaţie bancară privind finanţările pe care o va aduce pe piaţa din România agenda privind schimbările climatice şi investiţiile verzi, afirmă Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR.

„Vom analiza în ce măsură reglemen­tările prudenţiale vor putea fi ajustate astfel încât finanţarea verde să aibă un regim mai lax comparativ cu restul finanţărilor, dar fără afectarea stabilităţii financiare. Vom analiza şi dacă riscul de credit este mai mic pentru finanţările verzi, vom avea argumente şi ca cerinţele de capital pe Pilonul II să fie mai mici pentru riscul de credit, ceea ce va im­pul­siona finanţările proiectelor verzi şi va scă­dea şi costul pentru clienţi. Pen­tru aceste norme, ter­me­nul pe care îl avem este sfâr­şitul acestui an, deci în mai puţin de şase luni“, a declarat Florian Neagu în ca­drul emisiunii de busi­ness ZF Live.

De altfel, riscurile aduse de agenda pri­vind schimbările cli­ma­tice şi tranziţia că­tre o econo­mie mai ver­de se ma­nifes­tă deja, in­di­rect, în Româ­nia. Getica 95, cea mai mare com­panie din co­merţul cu ener­gie, un busi­ness de 1,5 miliarde de lei, a cerut intrarea în insol­ven­ţă după ce preţul ener­giei este la un nivel record de mai mult de două luni din cauza exploziei certifi­catelor de emisii.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background