„Doar țările ce-și urmează interesul național vor ieși învingătoare” – Iosefina Pascal, la GOLD FM

Postat de pe 7 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Doar țările care își vor periclita siguranța națională, energetică și industria vor trece cu bine peste perioada grea ce va veni. Din păcate, România nu se înscrie la acest capitol.”

Ca exemplu în acest caz este Germania. Conducerea a declarat că se opune embargoului asupra gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia, potrivit HotNews. „Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp” – a explicat ministrul de externe german, Annalena Baerbock, la postul ARD. „Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni” – a adăugat ea.

Statul german ar urma să nu riște siguranța energetică națională doar pentru a-l sancționa pe Vladimir Putin pentru atacul armat din Ucraina. „Germania, membră a Uniunii Europene (UE), membră a Organizației Tratatului Antlanticului de Nord (NATO) își vede interesul național mai presus de orice” – spune Iosefina Pascal.

Când interesul național primează

Un alt exemplu de stat care și-ar fi urmat interesul național ar fi Ungaria. Încă de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina, premierul Viktor Orban a declarat că menţinerea Ungariei în afara acestui război este în interesul ungurilor. De asemenea, acesta nu permite ca ţara sa să trimită arme ori militari în zona de război şi nu va permite nici transferul de asistenţă letală peste graniţa ungaro-ucraineană.

„Ungaria, ca întotdeauna, își urmează interesul” – speifică jurnalista. „Inclusiv în ceea ce înseamnă importul de gaz rusesc, iar mai nou se opune și primirii de refugiați după ce au primit deja 150.000, chiar dacă majotitatea au plecat deja”.     

Cine împarte, parte-și face

Iosefina Pascal este de părere că acele țări care au emis sancțiuni către Rusia ar fi acceleași care le și încalcă: „Marea Britanie a spus că va primi tot ce va avea nevoie pe mare, prin transport naval. Ok, ok, deci navele sunt interzise, dar cele de tip cargo nu. Vedeți cât de șmecheri sunt? Tot ei dau sancțiunile, tot ei le și încalcă și tot ei le eludează”.

Situația în Stalele Unite ale Americii ar fi una similară. Țara are nevoie de uraniul din Rusia pentru industra energetică. „Biden, bineînțeles, s-a executat” – spune jurnalista. „La noi cine să se ducă să dea cu șapca de masă că nu vrea să lase populația în frig?”.

Viitorul cartelei și a energiei cu rata

Adevărata problemă a Europei ar urma să fie umplerea depozitului în primăvară și vară pentru pregătirea iernii 2022-2023, conform unei mari companii de gaz din Europa, dar și din România, Engie. „Ar fi foarte greu să găseşti volumele necesare şi ar fi foarte greu în cazul unui conflict lung în Ucraina. În realitate, am intra atunci într-o nouă lume a energiei, sub efectul unui şoc fizic şi al unui şoc de preţ fără precedent care ar transforma, fără îndoială, peisajul energetic pentru o lungă perioadă de timp” – spune directorul general, Catherine MacGregor, într-un interviu pentru publicaţia franceză Echos.

Astfel, lumea în care trăim ar urma să se schimbe: „Situația s-ar înrăutății!” – susține jurnalista GOLD FM. „Lumea de azi va deveni lumea cartelei și a cititului la lumina lumânării. Bine că cei din București sunt obișnuiți cu rata mică de gaz și energie electrică, să-i mulțumim lui Nicușor Dan”.

Românii nimănui

Chiar dacă România nu se află într-un armat cu vreo altă țară, asta nu înseamnă că ar duce-o bine din punct de vedere economic sau energetic. Din contră. În viitorul apropiat ar urma să fie închisă și termocentrala de la Paroșeni, după spusele Iosefinei Pasca: „UE, cu tupeu și obrăznicie caracteristice, ne zic acum că au glumit cu interzicerea cărbunelui. Asta după ce termocentrala de la Mintia a fost închisă și activele cele mai importante vândute pe nimic”.

„În continuare, pe nimeni nu interesează, nu ne ajută nimeni cu nimic, nici măcar autoritățile noastre” – observă jurnalista GOLD FM.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă photo: econlib.org


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background