Cum condiționează Zelenski normalitatea și rescrie din nou istoria

Postat de pe 5 aprilie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Discursul președintelui Zelenski în Parlamentul României a atins un punct foarte grav. Ce legătura are dreptul minorității române din Ucraina cu actualul conflict și cu ajutorul din partea României?”

Luni, 4 aprilie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a ținut un discurs prin teleconferință în Parlamentul României. Acesta s-a referit la minoritățile ucrainiene și românești din ambele țări și la protecția acestora dacă România alege să ajute Ucraina în reconstrucție post-război. „De îndată ce situaţia va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecţia absolută şi dezvoltarea cuprinzătoare a minorităţilor noastre naţionale, comunităţii ucrainene din România şi comunităţii române din Ucraina” – a specificat Zelenski.

Iosefina Pascal este de părere că liderul de la Kiev ar condiționa normalitatea, fiind complet greșit să respecți o minoritate din țara în care ești președinte doar după ce îți este garantat ajutorul. Aceste drepturi ale minorității românești din Ucraina ar fi trebuit respectate tot timpul, și pe timp de pace și pe timp de război, nu doar după ce se termină conflictul cu Rusia. Asta pentru că abuzurile față de românii din Cernăuți, și nu numai, din ultimii ani sunt bine cunoscute.

„Zelenski condiționează respectarea drepturilor minorităților din Ucraina de ajutorul din partea României” – subliniază jurnalista GOLD FM. „Nu e corect așa ceva. În prezent, zeci de mii de copii refugiați din Ucraina învață în școli din România în limba ucraineană, însă româna nu este permisă în școlile din Cernăuți și din restul Ucrainei. Copiii români și moldoveni nu pot învăța în limba lor maternă, iar asta se întâmplă de ani de zile”.

Se compară dictatura lui Ceaușescu cu invazia lui Putin?

În același discurs din Parlamentul României, Volodimir Zelenski a amintit de fostul președinte Nicolae Ceușecu și de Revoluția din 1989. Liderul de la Kiev pune în oglindă dictatura lui Ceaușescu cu invazia suferită de Ucraina din partea Federației Ruse și observă asemănările dintre rezistența ambelor popoare.

“În 1989, Nicolae Ceauşescu şi-a încheiat în sfârşit viaţa. De mulţi ani a fost limpede că acest om îşi pierduseră adecvarea. Era clar că el, soţia lui, cei apropiaţi de el, „Securitatea” lui trag ţara voastră şi oamenii în jos, spre suferinţă, spre sărăcie, spre izolare nu doar de lume, dar şi de tot cel mai avansat din lume. Acel regim se baza doar pe intimidare şi represiune, brutalitate şi înşelăciune. Nu era nimic luminos în acesta. Poporul român s-a revoltat şi s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat puterea inadecvată” – spune Volodimir Zelenski în Parlamentul României.

Jurnalista GOLD FM găsește această atribuire ca fiind nenecesară și nejustificată: „Ceaușescu și România nu au invadat pe nimeni niciodată. Mai mult decât atât, Nicolae Ceaușescu s-a opus în 1968 invadării Cehoslovaciei. Zelenski a uitat că pe atunci, Ucraina că era membră a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) și că țara sa a participat la invadarea Cehoslovaciei de către comuniști”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background