Cota unică de impozitare –  o măsură pe care o pot apăra doar liberalii. Ce spun specialiștii despre riscurile cotei progresive (P)

Postat de pe 5 iunie 2024

Liberalii, în frunte cu președintele Nicolae Ciucă, au atras atenția în multiple rânduri că susțin cota unică și că nu pot fi de acord cu impozitul progresiv sau creșterea taxelor. Argumentul este lesne de înțeles: cota unică ajută la creșterea competitivității economice a țării și la promovarea unui mediu stabil și predictibil pentru investitori.

„Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România. Acest regim de impozitare a ajutat masiv la dezvoltarea economiei noastre și mai poate contribui la recuperarea decalajelor față de statele mai dezvoltate din vestul continentului. De aceea, PNL o susține în continuare”, a declarat Nicolae Ciucă, în contextul introducerii pe agenda publică a discuției despre impozitarea progresivă, împotriva căreia se declară și mediul de afaceri.

„România are nevoie de creșterea colectării taxelor și impozitelor și de descreșterea decalajelor sociale, dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte măsuri”, au susținut managerii din organizația Romanian Business Leaders (RBL) și în trecut, când PSD a dorit trecerea la impozitarea progresivă. Antreprenorii au transmis că trecerea României în 2004 de la cotele progresive la cota unică a fost un câștig extraordinar și un element cheie pentru creșterea economică și socială accelerată, preciza la acel moment RBL.

Specialiștii în economie vorbesc despre riscurile cotei progresive. Consultantul fiscal Dan Schwarz este de părere că ”România nu își permite în momentul de față să-și supună economia la un astfel de risc. Statul va pierde venituri bugetare în loc să câștige.”

PNL rămâne consecvent și susține în continuare cota unică, parlamentarii liberali au depus un proiect de lege în acest sens, conform căruia în următorii zece ani va fi protejată „cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor”. Proiectul se află în comisii, la Senat.

„E nevoie de protejarea cotei unice pentru toate efectele pozitive pe care această cotă le-a avut în 20 de ani de când a fost ea pusă în practică”, a declarat liberalul Alexandru Nazare, inițiator al proiectului.

„Propunerea legislativă pentru protejarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani” a primit aviz pozitiv de la Consiliul Economic și Social. PNL este singurul partid decis să apere cota unică, opoziția a anunțat că nu susține proiectul care are ca scop consolidarea predictibilității și stabilității fiscale în România, oferind certitudine atât investitorilor, cât și cetățenilor în ceea ce privește mediul fiscal pentru următorul deceniu, conform expunerii de motive.

„Românii trebuie să decidă singuri ce să facă cu banii lor. Oricum ar fi, Partidul Național Liberal se va opune total sărăcirii clasei de mijloc”, a susținut și Tănase Stamule conferențiar universitar în cadrul ASE.

Reamintim printre avantajele nete ale cotei unice faptul că Produsul Intern Brut a înregistrat rate de creștere economică superioare mediei Uniunii Europene, a fost stimulat fluxul de investiții străine directe sau de portofoliu, cu impact pozitiv asupra creșterii de competitivitate a producției interne, a stimulat apariția capitalurilor românești, a contribuit la consolidarea IMM-urilor autohtone și a stimulat cooperarea industrială transnațională. Mai mult, a stimulat întreprinderile românești să obțină profitabilități mai mari, cifre de afaceri superioare, să utilizeze fonduri externe nerambursabile pentru dezvoltare.

CMF: 21240015

(P)


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background