Ambițiile de unificare ale lui Xi se profilează în votul prezidențial din Taiwan: Insula se află prinsă între interesele chineze și cele americane

Postat de pe 17 decembrie 2023

Conducerea de vârf a Chinei, condusă de președintele Xi Jinping, urmărește cu teamă viitoarele alegeri prezidențiale din Taiwan, în timp ce analizează modul în care rezultatele ar putea avea impact asupra ambiției sale de unificare.

Pe 7 decembrie, aproximativ 300 de directori din 152 de companii deținute de Taiwan care operează pe continent s-au adunat pentru o întâlnire la Beijing. Evenimentul a fost găzduit de oficialul chinez Song Tao, care este responsabil de afacerile Taiwanului și este un aliat apropiat al lui Xi.

Song a îndemnat participanții să voteze pentru candidații opoziției care doresc legături mai prietenoase cu China la alegerile legislative care vor avea loc cu votul prezidențial din ianuarie, a declarat o sursă familiarizată cu problema.

În noiembrie, procurorii din Kaohsiung au declarat că susținătorii partidului de opoziție Kuomintang au plecat în excursii în China, sponsorizate de Beijing. Douăzeci și două de persoane erau cercetate. Autoritățile taiwaneze au criticat junket-urile ca o încercare chineză de a interveni în alegerile de pe insulă.

Administrația Xi îl consideră pe candidatul Partidului Democrat Progresist de guvernământ — vicepreședintele taiwanez Lai Ching-te, cunoscut și sub numele de William Lai — ca un susținător radical pentru independența Taiwanului. Acesta a impus două runde de sancțiuni pe colegul lui Lai, Hsiao Bi-khim, un fost trimis taiwanez în SUA.

Dar „dacă candidatul Kuomintang [Hou Yu-ih] câștigă, China își va ușura probabil presiunea asupra Taiwanului”, a spus Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din China.

Nerăbdarea lui Xi față de viitoarele alegeri prezidențiale din Taiwan provine din sentimentul său de urgență, potrivit lui Chao Chun-shan, profesor emerit la Universitatea Tamkang din Taiwan, care este expert în Partidul Comunist Chinez.

Toți președinții din Taiwan din anul 2000 au îndeplinit două mandate, pentru un total de opt ani. Dacă Lai va câștiga, el ar putea rămâne în funcție până în 2032, când Xi va avea aproape 80 de ani.

„Xi vrea să eclipseze moștenirea lui Deng Xiaoping, care a deschis calea pentru predarea Hong Kong-ului către China, unificând China și Taiwan”, a spus Chao.

„Pentru că nu mai are prea mult timp, nu poate accepta o victorie a lui Lai, care are o minte independentă”, a spus Chao. China ar putea încerca să forțeze o unificare după alegeri printr-o combinație de sancțiuni economice și forță militară, a avertizat el.

SUA au evitat să ia o parte publică în alegerile din Taiwan. Președintele Joe Biden a spus că i-a cerut lui Xi să nu se amestece când s-au întâlnit pe 15 noiembrie.

Cu toate acestea, se crede că Washingtonul speră ca PDP să rămână la putere asupra Kuomintangului, care adoptă o atitudine mai conciliantă față de Beijing.

Candidatul Kuomintang este, în esență, un „candidat marionetă” instalat de China, a declarat Michael McCaul, care președează Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei SUA, pentru Nikkei.

China răspândește dezinformarea că „KMT este un partid al păcii” și că „PDP este un partid de război, ei sunt marionete ale Statelor Unite”, a spus McCaul. „Și, așadar, dacă candidatul preferat al Chinei nu câștigă, atunci cred că vor căuta un răspuns mai agresiv, care ar putea fi o blocare a Taiwanului”.

Mulți din SUA speră ca Lai să câștige, având în vedere poziția sa pro-Washington. Dar Lai a tras și alarma în calitate de premier, autointitulându-se un „lucrător pragmatic pentru independența Taiwanului”.

„Un președinte taiwanez care este prea vocal în sprijinul său pentru independență și favorizează o politică încărcată de ideologie, mai degrabă decât o viziune mai pragmatică, ar fi împotriva intereselor SUA și ar costa, probabil, Taiwanului o mare parte din sprijinul internațional pe care l-a câștigat în ultimii trei ani”. a spus Simona Grano, senior fellow pe Taiwan la Asia Society Policy Institute.

Ea a subliniat deteriorarea legăturilor SUA-Taiwan sub președintele Chen Shui-bian, care a vorbit direct despre Taiwan că este deja independent.

Peste 80% dintre locuitorii din Taiwan doresc să mențină status quo-ul. Între timp, Xi nu a exclus folosirea forței pentru unificarea Taiwanului cu China continentală. Noul lider al insulei este de așteptat să se confrunte cu un act complex de echilibrare între SUA și China.

sursa: asia.nikkei.com


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background