Accidente din ce în ce mai multe și asigurări din ce în ce mai mari

Postat de pe 13 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Costurile pentru asigurările RCA au crescut foarte mult în ultimul an. Chiar jurnalista Iosefina Pascal a povestit, din propria experiență, că pentru mașina sa a cumpărat anul acesta o asigurare de peste 2000 lei, în condițiile în care în anii trecuți costa sub 1500 lei. Totodată, jurnalista a abordat subiectul îngrijorător al accidentelor din ce în ce mai frecvente, atrăgând atenția și asupra pericolelor la care se expun șoferii odată cu noile reguli RCA.

Specialiștii de la Ziarul Financiar au analizat piața asigurărilor RCA. Pentru a avea o imagine de ansamblu, ZF a efectuat simulări pe anumite platforme de brokeraj luând ca exemplu acelaşi autovehicul şi acelaşi şofer analizat în luna aprilie 2023, momentul în care a început plafonarea tarifelor RCA. Astfel, pentru un autovehicul, marca Renault Megane, fabricat în anul 2016, cu o capacitate cilindrică a motorului de 1.600 cmc, cu o putere de 140 cai, condus de un şofer cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani, cu o clasă de bonus-malus B3, însemnând o reducere a nivelului de primă de 15% a primei de bază, ofertele asigurătorilor RCA pleacă de 1.976 lei pentru o perioadă de 12 luni şi ajung până la peste 3.900 lei. Cum și-ar putea permite un român care este plătit cu salariul minim pe economie să plătească o asemenea sumă? Statistica ZF ne arată că prețurile pentru poliţele RCA au crescut între 15% şi 46% din aprilie 2023 și până în prezent.

Pe de altă parte, pentru mașinile hibrid sau electrice se plătește o asigurare de doar câteva sute de lei. „Pare că totul e făcut pentru a deveni din ce în ce mai greu să ai o mașină cu motor termic. Pare că scopul este să ne oblige să cumpărăm mașini electrice”, a observat Iosefina Pascal. Mai mult decât atât, a mai fost adoptată o măsură legislativă care prevede faptul că asiguratorii vor putea începe să folosească piese second hand la repararea mașinii. Reparațiile ar urma să fie calculate la prețul cel mai mic, inclusiv cu piese second-hand, ceea ce înseamnă că vor circula foarte multe mașini cu probleme tehnice, ducând la nesiguranță în trafic. La toate acestea se adaugă și directiva europeană conform căreia mașinile mai vechi de 15-20 de ani vor avea o problemă în ceea ce privește reparația în caz de accident.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background