NATO îl sprijină pe Biden și războiul, iar BRICS dă mesaje pentru pace și de susținere a lui Trump!
Postat de Gold FM Radio pe 10 iulie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a vorbit despre deciziile de înarmare suplimentară a Ucrainei, luate la summitul NATO din SUA, respectiv despre consolidarea relației Rusia-India prin întâlnirea Putin-Modi de la Moscova, cum se amorsează în plus războiul ucrainean și cum va evolua conflictul Rusia-NATO pe termen scurt.
Este evidentă inclusiv campania indirectă pe care lumea multipolară i-o face lui Donald Trump în candidatura sa pentru președinția SUA. Propaganda americană prezintă o Rusie care vrea, împreună cu China și Iranul, să declanșeze un al treilea război mondial. Deci se prezintă ideea că, dacă Trump va veni la putere și va face alianță cu BRICS-ul, se va genera un declin total al economiei americane și se va intensifica atmosfera de tensiune maximă și de război, stare pe care doar democrații și cu Biden pretind că ar putea-o rezolva. La polul opus, lumea multipolară a luat decizia în acest context, în care SUA își asumă rolul de agresor, să-și asume rolul de pacifist. Așadar, NATO s-a adunat la Washington pe o linie războinică, pentru a-și arăta sprijinul nelimitat pentru Biden, iar în contrapartidă, concomitent, țările BRICS emit mesaje de susținere pentru un viitor cu Trump președinte al SUA și pentru pace.
Majoritatea finanțelor Occidentului colectiv sunt pompate în industria de armament și în războaie, ceea ce generează automat colapsul economiilor europene și americane, sau cel puțin o foarte mare îngreunare a acestora. În contrast, afacerile țărilor din lumea multipolară contribuie masiv la înflorirea și dezvoltarea acestora. Orientarea către război poate fi înțeleasă drept o criză militară menită să rezolve o criză politică în special din SUA, la pachet cu îmbogățirea companiilor militare. America dorește să mențină războiul „cald” la frontiera estică a NATO, pe aliniamentul Ucraina-România-Polonia. Totodată, americanii urmăresc să exporte acest tip de război rece și în alte zone ale lumii, punând la „conservat” zone de mari tensiuni, cum sunt Yemenul, Iranul, părți din Africa. Tot din acest plan face parte și strategia de înarmare a Taiwanului, menită să țină China în șah. Democrația va exista doar între state și către zonele locale de influență. Sistemul de organizare intern va rămâne la latitudinea statelor. Dacă națiunile sunt puternice, își vor putea impune pe plan intern o democrație; dar dacă sunt slabe, cum este și cazul României, națiunile riscă să rămână fără democrație sau să instaleze pe plan intern o democrație mimată.
Lumea multipolară îl împinge în față ca negociator oficial cu Occidentul pe Narendra Modi. Președintele turc, Erdogan, și-a reînnoit cererea de a face parte din OSCE, fiind și parte din NATO, dar și pe cea de a adera la BRICS, în condițiile în care nu este parte din UE. Erdogan a avut o întâlnire și cu Viktor Orban, premierul maghiar, discutând despre cum ar putea impune tratativele de pace în interiorul NATO. Erdogan încearcă de multă vreme și se vede și acum acest lucru să transforme Turcia într-o placă turnantă între Europa și Asia. Totodată, el dorește să refacă Califatul și să reintre pe toată poziția Levantului, scopul fiind refacerea unui imperiu cultural și economic în zonă. Viktor Orban, la rândul său, s-a proiectat ca fiind viitorul lider regional.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.