Taxa pe emisii de carbon sau „taxa pe proprietate” – sumele colosale pe care le vor plăti românii

Postat de pe 5 februarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Apar noi taxe pentru români! Cetățenii vor fi forțați să plătească diverse costuri suplimentare pentru că poluează, a anunțat Iosefina Pascal, în emisiunea sa de pe Radio Gold FM.

Se va emite o taxă de 80 de euro pe tona de carbon emis în atmosferă. Pentru un apartament cu 2 camere, taxa se ridică la 160 de euro pe an, pentru unul cu 4 camere se poate ajunge la suma de 240 de euro pe an, iar pentru cei care dețin case, prețul se ridică la 480 de euro pe an. Și în Europa s-a emis o taxă pe carbon, valoarea acesteia variind de la un stat la altul. În Franța, de exemplu, taxa este de 44 de euro pe tona de carbon emis în atmosferă; în România se plătește dublu. În Ucraina, o țară cu o industrie destul de puternică, având în vedere că produce grâne și exportă produse finite, plătește 0,75 de euro pe tona de carbon emis în atmosferă. Germania are o taxă de 30 de euro, Polonia (care are o industrie de armament foarte bine consolidată și poluantă) plătește 13 euro, Norvegia plătește 83 de euro (puțin mai mult decât România, în condițiile în care economia noastră este aproape de colaps).

În România deja se plătesc taxe pe proprietăți, care s-au și majorat între timp. Cei care au bunuri și proprietăți mai scumpe plătesc și mai mult, impunându-se noua taxă de lux. Așadar, se va ajunge ca românii să plătească taxe dublate, având în vedere că se va impune o anumită cotă de emisii de carbon. Întrebarea e: cum se va calcula această emisie de carbon anuală în funcție de proprietate? Cum se vor calcula aceste emisii pentru terenurile agricole? Aici va intra în joc platforma care se ocupă de monitorizarea tuturor agricultorilor, crescătorilor de animale, fermierilor și de calcularea emisiilor de carbon ale acestora, în funcție de mașinăriile folosite și de alte criterii de „sustenabilitate”. Această supraveghere va genera nevoia de a achiziționa certificate de CO2.

În cazul în care taxele nu vor fi plătite, cetățenii vor fi executați silit. Este absolut halucinant faptul că România va plăti taxe mai mari decât toate celelalte țări europene care sunt cu mult mai dezvoltate decât noi. Deși cetățenii s-ar putea răzvrăti, taxa se va impune, pentru că este trecută ca jalon în PNRR. Taxa trebuia să intre în vigoare încă din anul 2023, dar s-a amânat pentru 2024. „Ușor, ușor se va ajunge la desproprietărirea cetățenilor!”, a avertizat Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background