Steagul național, ploaia și… meciul influențează opțiunile de vot

Postat de pe 1 octombrie 2021

În cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, realizată de Roxana Istudor la Gold FM, a fost reliefat faptul că votul maselor poate fi influențat de cele mai banale elemente, aflate în circulație de multă vreme și pe care politicienii le cunosc foarte bine.

De pildă, în SUA, se pare că ploaia favorizează candidatul republican. Când Al Gore a pierdut Florida, în anul 2000, nimeni nu și-a explicat cum a fost posibil. Dar în acea zi, în Florida s-au înregistrat ploi puternice. După ce au analizat scrutinurile de-a lungul a 14 alegeri prezidențiale, cercetătorii americani au descoperit că precipitațiile și perioada din an când au loc alagerile pot modifica scorul final și cu patru procente. Tot cu republicanii votează și cei care se gândesc mai des la propriamoarte, au arătat rezultatele unei cercetări care a relevat faptul că acei americani care se tem cel mai mult de moarte au votat preponderent cu George W. Bush, în defavoarea lui John Kerry. Pe de altă parte, dezastrele naturale țin cu opoziția, dacă se poate spune așa. Un studiu realizat de specialiștii Christopher Achen și Larry Bartels a constatat că alegătorii dau vina pe termen lung pe partidul aflat în acel moment la guvernare, chiar și atunci când guvernul răspunde bine. Un bun exemplu este prețul în voturi plătit de Administrația Bush după trecerea uraganului Katrina.

În schimb, guvernanții la putere sunt bine susținuți de victoriile sportive. Cercetătorii Universității Loyola Marymount au comparat jocurile de fotbal din facultate din perioada 1964–2008 cu alegerile locale și naționale și au constatat faptul că o victorie sportivă neașteptată cu o zi înainte de aegeri poate da partidului de guvernământ un plus chiar și de aproape trei procente. De asemenea, potrivit unui studiu al Universității Cornell, o simplă privire aruncată spre steagul național îi face pe alegători mai predispuși să voteze cu partidele de centru. În schimb, prezența unei biserici în drum spre centrul de votare favorizează conservatorismul, arată o cercetare derulată în Marea Britanie. În schimb, cei intervievați în apropierea școlilor au manifestat tendința de a sprijini guvernul. Când vine vorba despre candidați, studiile Universității elvețiene din Lausanne u evidențiat că electoratul judecă un candidat în același mod în care copiii fac judecăți rapide – aruncând o privire asupra feței și hotărând dacă arată „corect”.

În final, mai în glumă, mai în serios, tot despre votare: după alegerile din 2008, un studiu al Universității Duke a constatat că alegătorii câștigătorului Barack Obama erau plini de testosterone, cercetătorul estimând că asta urma să ducă la apariția unui mare număr de bebeluși democrați, la nouă luni după vot.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background