Întâlnire cu artistul și opera sa, joi, 18 aprilie, ora 18,00, la galeria Galateca

Postat de pe 17 aprilie 2024

Întâlnire cu artistul și opera sa, joi, 18 aprilie, ora 18,00, la galeria Galateca din str C.A. Rosetti, nr 2-4.

“Mysticum” și Albert Sofian, o combinație care provoacă imaginația și aduce emoția.

După o lungă absență motivată de pe scena de artă bucureșteană, Albert Sofian revine cu expoziția personală “Mysticum”, în care stilul figurativ caracteristic artistului aduce la viață personaje din tematici misterioase, curajos abordate: Tarot și Lilith.

Născut în 1981 la Sibiu, Albert Sofian trăiește și lucrează în Sibiu. În noiembrie 2013 a obținut doctoratul în arte plastice, la Universitatea de Arte şi Design din Cluj. A semnat mai multe expoziţii personale în Bucureşti, Braşov, Sibiu, dintre care amintim: Missing Parts, Bad art Fantasy (2011), Atelier 030202, Just me (2009), KronArt Galery, dar și lucrări aflate în colecții particulare din SUA, Italia, Germania.

Albert Sofian este un artist căruia nu-i este frică de figurativ. Îndrăgostit de grafică și de anatomie, se joacă la limita dintre monocromie și culori în compoziții în care, de cele mai multe ori, corpul uman este personajul principal.
În colecția “Mysticum”, Albert Sofian abordează două teme din ce în ce mai prezente în viețile noastre în ultimii ani: “Tarot” și “Lilith”.

“Tarot”
Simbolurile Tarotului în cunoaștere sunt atemporale ca Spiritul uman. De-a lungul timpului mulți artiști au reprezentat grafic conceptele reprezentate în tarot, imagini ce parcă nu au un început și nu se sfârșesc vreodată. Fascinația ocultului, a punților între o lume magică și cea cotidiană a existat în diferite forme de secole, forma este determinată întotdeauna de cerințele spirituale ale timpului și de nevoile fiecărei sociețăți de a exista fără limite contopite cu spațiul cunoașterii pure. Simbolurile Tarotului sunt portaluri metafizice către trepte ale zidului imaginar ce desparte moartea de nemurire. Proiectul comisionat artistului Albert Sofian are la bază 12 dintre arcanele tarotului, aleator alese, ca un joc al sorții sau ca o prevestire a unei etalari ce nu există încă.

“and Lilith”
Pornind de la mituri și legende precreștine, Albert Sofian recreează un personaj controversat al zilelor noastre. Indiferent de varianta originii, creată din lut în același timp cu Adam sau înger transformat în om pentru a fi pereche lui Adam, Lilith, prima femeie din Univers,  devine în seria lui Albert Sofian generatorul de emoții care stă la baza schimbărilor de caracter a multor personaje biblice. Cea nesupusă, cea liberă, cea care asumă în deplinătate liberul arbitru oferit de Divinitate, este și cea care îi împinge pe supuși către nesupunere iar pe lași, pe neputincioși îi arată lumii așa cum sunt. Dar, în povestea imaginată de Albert Sofian, Lilith dezvăluie lumii și partea ei de suferință. O suferință pe care o intuim sub voalul de doliu cu care autorul a ales sa protejeze chipul de demon blestemat sau chipul plans al unei mame care și-a pierdut copiii. Pe parcursul seriei “and Lilith” vom descoperi o primă femeie a lumii senzuală, frumoasă și misterioasă, blândă și aspră, miloasă și răzbunatoare, onestă și manipulatoare, cu toate emoțiile pe care Divinitatea le experimentează prin ea.
 

Organizată de Ars Mater Gallery și Galateca, expoziția “Mysticum” va putea fi vizitată în dperioada 10 – 21 aprilie, în strada C.A.Rosetti, nr 2-4, București.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background