Există deja un învingător la alegerile din SUA: dependența Europei de gazul american

Postat de pe 6 noiembrie 2024

Oricare ar fi învingătorul, Trump sau Harris, SUA vor continua să pompeze gaz pentru Europa. Candidații se opun unul altuia în multe privinte – cu excepția, poate, combustibililor fosili, scrie Politico

Există un învingător garantat la alegerile de marți din Statele Unite: dependența Europei de combustibilii fosili americani.

Atât Kamala Harris, cât și Donald Trump au susținut exporturile de gaze ale Americii în timp ce încearcă să câștige Casa Albă, deși cu o retorică previzibilă opusă. Asta va veni ca o ușurare în Europa. 

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape trei ani, Uniunea Europeană s-a luptat pentru furnizori de energie alternativă – iar Washingtonul a fost prea bucuros să o oblige. În prima jumătate a acestui an, SUA au furnizat aproximativ 48% din importurile UE de gaz natural lichefiat (GNL), comparativ cu 16% ale Rusiei. Și anul trecut, SUA au devenit cel mai mare exportator mondial de combustibil extrem de important.

Cu toate acestea, SUA i-au speriat pe oficialii europeni la începutul acestui an, când președintele Joe Biden a întrerupt autorizațiile pentru noi proiecte GNL în Statele Unite pentru a revizui efectele de mediu și economice. Mișcarea a stârnit temeri de lipsuri viitoare și avertismente că Europa a făcut greșeala de a înlocui dependența excesivă de Rusia cu dependența excesivă de America.

Europa poate fi liniștită, totuși. Fie că este vorba de „drill, baby, drill!” al lui Trump sau actul de echilibrare al lui Harris între mediu și producție, toată lumea este de acord că Europa nu va pierde accesul la gazul american în curând.

„Nu există nicio decizie pe care un nou președinte ar putea să o ia cu privire la GNL, care ar însemna mult pentru piețele energetice europene în această iarnă sau viitoare”, a declarat Tom Marzec-Manser, analist principal al pieței de gaze la gigantul de mărfuri ICIS.

Când SUA și-au dezvăluit prima dată decizia de a opri temporar autorizarea pentru noile centrale de GNL, a fost văzută ca o concesie pentru alegătorii conștienți de mediu. La nivel global, totuși, au existat și alte considerente politice în joc – și anume necesitatea de a nu pierde o sursă cheie de energie. 

Oficialii guvernamentali din întreaga lume au acordat administrației Biden o atenție deosebită, a spus secretarul adjunct al Departamentului pentru Energie al SUA, David Turk, într-un interviu recent. Dar, a remarcat Turk, chiar și marii cumpărători de GNL din SUA iau măsuri pentru a-și reduce în cele din urmă propria cerere.

„Am vorbit cu colegii noștri japonezi, cu colegii noștri coreeni, cu toți colegii noștri”, a spus el. „Și când explicăm motivul pentru care facem acest studiu, de ce facem o pauză, am auzit o mulțime de niveluri de confort că trebuie să facem corect, nu numai din cauza implicațiilor de securitate națională, dar am auzit de la multe dintre aceste țări, în special din Europa, că trebuie să facem corect și din punct de vedere climatic și de mediu.”

Probabil, revizuirea inițiativei Biden ar supraviețui doar sub o președinție Harris. 

Echipa lui Trump ar fi dornică să aprobe permisele de export de GNL cât mai repede posibil, indiferent dacă Europa are nevoie de gaz sau nu, au spus analiștii. Trump însuși s-a lăudat că rezervele de petrol și gaze sunt „aur lichid” pentru SUA și, în timpul administrației sale, a promovat aproape constant industria GNL.  

Se așteaptă ca un Departament de Energie Trump să ignore orice sugestie cu privire la modificarea procesului de autorizare a gazelor și că un Congres condus de republicani ar încerca să trunchieze rolul departamentului în această problemă.

„Sub o administrație Trump, va fi cu viteză maximă înainte”, a spus Ben Cahill, expert în piețele energetice la Universitatea din Texas din Austin.

Dar ignorarea constatărilor din evaluarea inițiată de Biden ar putea crea scăderi de viteză în obținerea de noi permise aprobate. Deși orice concluzie nu va fi o regulă obligatorie, este posibil ca grupurile de mediu să dea în judecată pentru permisele aprobate de administrația Trump și care nu iau în considerare concluziile analizei.

În timp ce Harris a fost mai dornică să-și pună la punct acreditările ecologice, ea a fost pragmatică din punct de vedere politic – renunțând, de exemplu, la angajamentul ei anterior de a interzice fracking-ul, tehnica de extracție a gazelor naturale care angajează mii de oameni în statul cheie, Pennsylvania.

Având în vedere acest lucru, este puțin probabil ca o victorie a lui Harris să oprească fluxul de GNL așa cum au cerut unii progresiști, spun experții. Pe lângă luptele politice pe care le-ar implica, gazele americane sunt, de asemenea, văzute ca fiind esențiale pentru echilibrarea piețelor cu războaiele care declanșează în Europa și Orientul Mijlociu. 

„Unei administrații Harris i-ar fi greu să renunțe la proiectele GNL și la exporturile către aliați”, a spus James Noe, avocat la Holland & Knight, care face lobby pentru industria energetică. „Am putea vedea o continuare a poziției în care ea permite ca unele aspecte ale dezvoltării petrolului și gazelor să continue”.

Potrivit lui Marzec-Manser, analistul ICIS, chiar și menținerea pauzei ar însemna puțin decât pe termen foarte lung.

„Uzinele care funcționează deja și puținele centrale aflate în etapele finale de începere a punerii în funcțiune sau de construire, nu vor fi afectate. Și mai există cel puțin un alt proiect care așteaptă să ia [o] decizie finală de investiție care nu va fi afectată chiar dacă pauza este menținută.”

Arta afacerii

În timp ce atât Trump, cât și Harris caută ca industria energetică să ofere venituri din impozite și locuri de muncă pentru gulerele albastre, o îmbrățișare a combustibililor fosili s-ar putea dovedi mai incertă decât ar putea spera.

O creștere a exporturilor de gaze naturale către Europa, combinată cu cererea masivă de energie din noile centre de date utilizate pentru inteligența artificială, ar putea crește prețul gazelor naturale, a declarat David Goldwyn, fost oficial al administrației Obama și președinte al companiei internaționale de consultanță energetică Goldwyn Global. Strategii.

„Noile aplicații vor trebui să reziste unor critici din partea industriei autohtone, deoarece, dacă cererea internă de gaze naturale crește la fel de mult cum par [analiștii de piață] să creadă că va face pentru centrele de date, va exista o presiune crescută asupra prețurilor gazelor naturale, ” a spus Goldwyn. „Chiar și o administrație Trump ar putea face o pauză în aprobarea noilor cereri dacă își face griji că va afecta industria autohtonă.”

Și politica exporturilor de combustibili fosili nu se termină cu alegătorii din locuri precum Pennsylvania, ci cu piața globală.

„Ambii candidați s-ar angaja într-un joc cu mize mari privind politica comercială și de subvenții”, a spus Georg Zachmann, economist energetic la think tank-ul Bruegel din Bruxelles. „Deși stilul de negociere al ambilor candidați pare să difere drastic, rezultatele sunt greu de prezis, deoarece depind și de reacția partenerilor comerciali.”

Luați în considerare viziunea lui Trump cu privire la tarifele generale la import. 

„Aceea ar putea implica mai puține importuri din SUA”, a spus Zachmann. „Dar, la rândul lor, vor duce și la mai puține exporturi din SUA, inclusiv GNL”.

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background