„Capcana prezentului: Stim că nu știm nimic” – Marius Ghilezan, la GOLD FM

Postat de pe 28 februarie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalistul de la România Liberă, Marius Ghilezan, a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „Trăim în posibil cea mai mare perioadă de dezinformare. Nu contează că nu există aproape deloc informații concludente și predomină manipularea de masă”.

În contextul situației complicate dintre Ucraina și Rusia, Marius Ghilezan vorbește despre o așa-zisă modă populară în rândurile generațiilor mai tinere privind deținerea și răspândirea (majoritatea în mod neintenționat) de informații neverificate, foarte multe dintre ele și false.

„Foarte mulți au ceritudini din ceea ce văd și ascultă la televizor sau pe alte canale mediatice” – susține jurnalistul. „Nimeni și nimic nu mai are voie să se îndoiască în fața lor, să pui altfel de întrebări decât cele puse de toată luma, că ți se pune eticheta de putinist instant. Noi, generațiile mai experimentate, ne putem da seama când și cum ne îndreptăm spre capcană, ceea ce ăstora tineri încă le poate scăpa”.

Jocul de-a televiziunea

Un bun cunoscător al domeniului militar, Marius Ghilezan susține că a aflat de la specialiștii militari români că de la începutul conflictului armat și până în prezent (28 februarie, ora 14:00) nu s-ar fi tras nici 50 de rachete. „Într-un schimb de focuri cu palestinienii, în Israel se trag 150-180 de rachete în două ore” – a adăugat jurnalistul.

„La televizor a specificat cineva această informație? Ei bine, nu! Căci acolo se arată doar dezastrul și frica. Pe TV nu vezi decât o fată rănită, un copilaș cu un câine despre care nu știm dacă e din Siria sau e din Ucraina” – observă Marius Ghilezan.

Fake-news-ul Insula Șerpilor

Depsre Insula Şerpilor, situată la 45 de kilometri de Sulina, s-a spus în spațiul mediatic că ar fi fost invadată de trupe rusești la finalul zilei de joi, 24 februarie. Această locație reprezintă un punct strategico-militar și economic foarte puternic pentru Ucraina. „Suntem o navă militară de război. Vă recomandăm să depuneţi armele pentru a evita o baie de sânge şi victime pe care nimeni nu şi le doreşte. Dacă nu respectaţi ordinul, vă bombardăm”, a fost anunţul făcut de nava rusească înaintea evenimentului, potrivit CNN.

„Stop joc! Ăsta este un fake-news” – avertizează Marius Ghilezan. „Am dat pe postul tv CNN imediat ce informația a început să se răspândească. Și surpriză! CNN nu difusează acest eveniment live! Cum este posibil să fie război și CNN să lipsească din scenă? Să aflăm după de la Reuters că treburile nu stau cam așa. De asemenea, soția președintelui ucrainean nu a fost niciodată îmbrăcată în militar, imaginea copilului plin de sânge este din Siria, nu din Ucraina și exemplele pot continua”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă poză: Facebook / Marius Ghilezan


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background