Cum România ar putea să amplifice conflictul din Ucraina cu noile tehnologii
Postat de Gold FM Radio pe 2 mai 2022
Autor: Adrian Lambru
Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Noile tehnologii militare produse la Plopeni, conform unei Ordonanțe de Urgență, ar urma să fie donate Ucrainei. În momentul actual este destul de periculos, ținând cont de amenințările acestea către România, mai mult sau mai puțin evidente, venite din partea Rusiei”.
Uzina mecanică de la Plopeni, județul Prahova, va produce un proiectil cu efect combinattermobaric-perforant. Proiectul este unul nou la nivel global și se află în ultima fază de omologare. Este vorba despre muniție realizată în urma a trei ani de cercetări efectuate de specialiștii Centrului de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei pentru tehnică şi tehnologii militare din MApN, în colaborare cu ROMARM, respectiv cu UM Mija și UM Plopeni, potrivit Ziar Prahova.
Bomba termobarică, despre care presa scria că ar fi fost folosită de armata rusă în conflictul cu Ucraina, are o capacitae de distrugere a unor cartiere sau orașe întregi. Această tehnologie adună tot oxigenul din mediul înconjurător ei, dar și din corpul uman, și produce o explozie.
Producem în România pentru războiul altora
„Este bine să producem și la noi în țară astfel de tehnologii” – spune Iosefina Pascal. „Însă pe baza unei Ordonanțe de Urgență pregătită de Ministerul Apărării acestea ar putea fi pur și simplu donate armatei ucraineană, nu monetizate. România ar putea astfel să se implice și să amplifice acest conflict existent între Rusia și Ucraina. Lucrurile sunt astfel la limita legii, armele termobarice nefiind interzise”.
Astfel de tehnologii termobarice ar fi fost folosite și de armata americană în războaiele din Afganistan și Vietnam, iar unele surse spun că și în conflictul din Irak.
Riscul României
Ministerul Economiei a atribuit pentru anul 2022 Uzinei Mecanice Plopeni, de la bugetul de stat, peste 6,5 milioane de lei. Bani vor fi investiți pentru asimilarea și fabricarea unei game diversificate de muniție de artilerie, în scopul satisfacerii necesităților forțelor Sistemului Național de Apărare și ale beneficiarilor externi.
Jurnalista GOLD FM găsește această strategie ușor riscantă: „În momentul actual este destul de periculos, ținând cont de amenințările acestea către România, mai mult sau mai puțin evidente, venite din partea Rusiei. Măcar suntem în cadrul legalității, asta pentru că există negocierea prin forță, cu arma pe masă”.
Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.