6 luni de război în Gaza: 33.000 de civili decedați, foamete, boli, ostatici, societate divizată

Postat de pe 7 aprilie 2024

Războiul durează de jumătate de an și a devenit unul dintre cele mai distructive, mortale și greu de rezolvat conflicte ale secolului XXI. Începând cu 7 octombrie, Israelul a bombardat Fâșia Gaza, strămutând marea majoritate a populației și determinându-i pe mulți să fugă în cel mai sudic oraș din Gaza, Rafah, conform aljazeera.com.
Iată o privire asupra războiului în cifre:

  • Palestinieni uciși în Gaza: 33.137
  • Copii uciși în Gaza: peste 13.000
  • Palestinieni uciși în Cisiordania ocupată: 456
  • Palestinieni strămutați în prezent în Gaza: 1,7 milioane(70 la sută din populație)
  • Procentul clădirilor probabil avariate/distruse: 55,9 la sută
  • Procentul de locuințe probabil deteriorate: peste 60 la sută
  • Procentul clădirilor școlare deteriorate: 90 la sută
  • Spitale care funcționează: 10/36
  • Civilii palestinieni se confruntă cu o insecuritate alimentară „catastrofală”, potrivit ONU: 1,1 milioane
  • Procentul de copii din nordul Fâșiei Gaza cu vârsta sub doi ani care suferă de malnutriție acută: 31 la sută
  • Procentul de elevi care nu merg la școală: 100 la sută
  • Moschei deteriorate: 227
  • Biserici avariate: 3

Israelul afirmă că a ucis mii de luptători Hamas şi a distrus o mare parte din vasta reţea de tuneluri de sub Gaza, pe care Hamas a folosit-o pentru a comite atacuri.

BBC Verify a analizat declaraţiile publice şi postările pe reţelele de socializare ale Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) şi a evaluat dovezile care stau la baza acţiunilor declarate de Israel.
 

 Câţi lideri Hamas au fost ucişi? 

Înainte de 7 octombrie, se credea că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza, potrivit unor rapoarte care citează comandanţi ai IDF.

Multe dintre personalităţile politice de rang înalt ale Hamas, precum Ismail Haniyeh, considerat în general liderul general al grupării, trăiesc în străinătate. Dar se crede că mulţi dintre membrii structurii sale de conducere militară se află în Gaza.

Într-un comunicat recent, IDF a afirmat că a ucis aproximativ 13.000 de luptători Hamas de la începutul războiului, deşi nu a precizat cum a calculat acest număr.

Israelul publică, de asemenea, numele liderilor Hamas despre care spune că au fost ucişi.

Un total de 113 persoane au fost numite în acest fel începând cu luna octombrie, majoritatea covârşitoare dintre acestea fiind declarate ucise în primele trei luni de război. Prin comparaţie, armata israeliană nu a raportat niciun lider Hamas de rang înalt ucis în Gaza în acest an până în martie.

La 26 martie, IDF a declarat că l-a ucis pe Marwan Issa, comandantul adjunct al aripii militare a Hamas. Considerat unul dintre cei mai căutaţi oameni ai Israelului, acesta ar fi cel mai înalt lider al grupării care a fost ucis de la începutul războiului. Statele Unite au declarat că sunt de părere că a fost ucis, dar Hamas nu a confirmat acest lucru.

IDF publică numele unor persoane despre care spune că sunt lideri de rang înalt ai Hamas care au fost ucişi, dar nu este posibil să se verifice dacă aceştia sunt membri ai grupului. Unul dintre cei numiţi în această categorie a fost Mustafa Thuraya, care lucra ca jurnalist independent în sudul Fâşiei Gaza când vehiculul său a fost lovit în ianuarie.

BBC a găsit, de asemenea, nume duplicate în listă, pe care le-a scăzut din total.

În afara Gazei, liderul politic al Hamas Saleh al-Arouri a murit în ianuarie într-o explozie în suburbia sudică Dahiyeh din Beirut. Israelul este considerat în general responsabil pentru acest atac.

Cu toate acestea, experţii cu care a vorbit BBC au declarat că mulţi dintre liderii proeminenţi ai grupării din Gaza, inclusiv Yahya Sinwar, sunt consideraţi a fi încă în viaţă.

„Forţele de apărare israeliene nu au reuşit să ajungă la vârfurile conducerii Hamas”, a declarat Mairav Zonszein, analist senior pe probleme israeliano-palestiniene la International Crisis Group.

 Câţi ostatici au rămas în Gaza? 

Potrivit datelor oficiale israeliene, 253 de persoane au fost luate ostatice la 7 octombrie.

Dintre acestea:

109 au fost eliberate ca parte a schimburilor de prizonieri sau în cadrul unor acorduri separate.

3 au fost salvate direct de către armata israeliană în cadrul unor operaţiuni militare

Au fost recuperate cadavrele a 11 ostatici, inclusiv ale trei dintre aceştia pe care IDF a recunoscut că i-a ucis în una dintre operaţiunile sale.

Cel mai tânăr ostatic confirmat în viaţă are 18 ani, iar cel mai în vârstă, 85 de ani.

Dintre cei 130 de ostatici rămaşi, Israelul spune că cel puţin 34 sunt morţi.

Hamas spune că numărul ostaticilor morţi este mai mare – rezultat al atacurilor aeriene ale IDF. Dar nu este posibil să se verifice aceste afirmaţii.

Cei mai tineri doi ostatici răpiţi în atacurile Hamas au fost Ariel şi Kfir, care aveau 4 ani şi, respectiv, 9 luni în momentul răpirii lor. Moartea lor a fost raportată, dar nu a fost confirmată.
 

 Cât de mult a fost distrusă reţeaua de tuneluri a Hamas? 

Ca parte a jurământului său de a elimina Hamas, Israelul a promis să distrugă reţeaua extinsă de tuneluri de sub Gaza, pe care grupul o foloseşte pentru a transporta bunuri şi persoane.

„Gândiţi-vă la Fâşia Gaza ca la un strat pentru civili şi apoi un alt strat pentru Hamas. Noi încercăm să ajungem la acel al doilea strat pe care Hamas l-a construit”, a declarat în octombrie purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus.

Hamas a declarat anterior că reţeaua sa de tuneluri se întinde pe o distanţă de 500 km, deşi nu există nicio modalitate de a verifica independent acest lucru.

BBC a întrebat IDF câte tuneluri şi ce proporţie din reţeaua totală de tuneluri a distrus. Răspunsul a fost că forţele IDF au „distrus o mare parte din infrastructura teroristă din Gaza”.

Ocazional, IDF a arătat dovezi ale tunelurilor Hamas pe care le-a descoperit. De exemplu, în noiembrie, IDF a difuzat imagini video cu o parte a unei reţele de tuneluri sub spitalul al-Shifa din oraşul Gaza, despre care a spus că este folosită ca un centru de comandă.

Pentru a încerca să determine amploarea reţelei globale descoperite de forţele israeliene, BBC Verify a analizat toate mesajele IDF de pe platforma de socializare Telegram care fac referire la tunelurile din Gaza, între 7 octombrie 2023 şi 26 martie 2024.

Dintre acestea, 198 au menţionat descoperirea de tuneluri, unde armata a spus că a localizat tuneluri sau puţuri de tunel. Alte 141 de mesaje susţin că un tunel a fost distrus sau dezmembrat.

Cele mai multe dintre acestea nu au oferit detalii precise sau locaţii specifice, astfel încât nu este posibil să se poată corobora amploarea reţelei pe care IDF a descoperit-o sau a distrus-o.

Labirintul de sub Gaza este alcătuit din mai multe componente, inclusiv rute de tuneluri şi încăperi de diferite dimensiuni, precum şi punctul în care tunelul întâlneşte suprafaţa – acestea sunt cunoscute sub numele de puţuri de tunel.

Dintre mesajele analizate, 36 se refereau la un total de peste 400 de puţuri de tunel. Cu toate acestea, echivalarea unui puţ cu un întreg tunel ar fi înşelătoare, spune Dr. Daphné Richemond-Barak, expert în războaie subterane, care predă la Universitatea Reichman din Israel.

Simpla distrugere a puţurilor de tunel lasă reţeaua intactă, spune ea. „Nu cred că am văzut multe cazuri de distrugere completă a tunelurilor în acest război”, adaugă ea.
 

 Ofensiva Israelului a avut un preţ ridicat 

Obiectivele de război ale Israelului au avut un cost imens pentru palestinienii din Gaza. Peste 33.000 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătăţii, condus de Hamas.

Cea mai recentă analiză demografică a ministerului, din 5 aprilie, indică faptul că peste 70% dintre cei ucişi au fost femei şi copii.

Mulţi alţii au fost strămutaţi şi au rămas fără adăpost în timp ce forţele israeliene încearcă să distrugă infrastructura Hamas. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 1,7 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul teritoriului.

Zonele rezidenţiale au fost lăsate în ruină, străzile pline de viaţă au fost reduse la moloz, universităţile au fost distruse şi terenurile agricole au fost devastate.

Mai mult de 56% dintre clădirile din Gaza au fost avariate sau distruse începând cu 7 octombrie, conform analizei datelor obţinute prin satelit.

Astfel, la şase luni de la începerea războiului, încă nu este clar dacă Israelul şi-a atins obiectivele în acest război.

sursă: aljazeera.com


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background