Vitamina D creează un microbiom în lupta împotriva cancerului

Postat de pe 27 aprilie 2024

Autor: Marius Ghilezan

Înainte de a apărea citostaticele, medicii foloseau Vitamina D pentru stimularea imunității organismului uman în lupta împotriva cancerului. Astăzi, mai multe instituții de cercetare studiază beneficiile acestei vitamine, mai ales pentru persoanele care nu au suficientă expunere la soare, cum sunt cele din țările nordice.

Prestigioasa revistă Science a publicat recent un studiu despre puterea vitaminei D de a creea un microbiom intestinal, care să stimuleze celulele imunitare, în lupta cu boala cea mai grea.

În colon, așa cum se știe, există colonii de bacterii comensale. Unele sunt benefice pentru om.  S-a demonstrat științific că microbiomul intestinal modulează sistemul imunitar.

O dietă personalizată la șoareci, cu suplimente de Vitamina D, mai spune articolul de cercetare, dezvoltă o rezistență sporită la tumori și provoacă răspunsuri mai bune la tratamentele de imunoterapie.

Aceste descoperiri evidențiază legătura dintre vitamina D și sistemul imunitar. Mai mult, vitamina stimulează creșterea coloniei de Bacteroides fragilis, care modulează imunitatea organismului împotriva cancerului.Nivelul sporit de Vitamina D potențează imunoterapia.

Studiul a fost realizat atât la Institutul Francis Crick din Londra, cât și la Institutul Național de Cancer (NCI) al Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA, precum și la Universitatea daneză din Aalborg.

Bacteria prietenoasă înarmează luptătorii naturali din organism împotriva cancerului

Studiul a demonstrat că vitamina D acționează la nivelul intestinului, favorizând creșterea unei bacterii benefice. Această bacterie pare a fi responsabilă de stimularea sistemului imunitar al șoarecilor, făcându-i mai rezistenți la cancer.

Studii anterioare au sugerat o legătură între deficitul de vitamina D și riscul de cancer la om, deși dovezile nu erau concludente.

Cercetătorii analizaseră un set de date de la 1,5 milioane de persoane din Danemarca.  Aceștia au descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D dintr-o serie lungă de cazuri au legătură cu un risc ridicat de cancer, notează ANSA.

„Este posibil ca vitamina D să regleze microbiomul intestinal pentru a favoriza un tip de bacterii care conferă o imunitate mai bună la cancer,” explică Caetano Reis e Sousa, autorul principal al studiului.

„Acest aspect ar putea fi într-o zi important pentru tratamentul cancerului la om, dar sunt necesare studii suplimentare.”

Profesorul Florin Baltă s-a angajat de mulți ani în lupta pentru promovarea Vitaminei D în România

În România, medicul primar oftalmolog dr. Florian Baltă, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti, recunoscut în domeniul chirurgiei vitreo-retiniene, susţine că 80 % din populaţie suferă de un deficit de vitamina D şi că aceasta este foarte importantă pentru pacienţii cu diabet, la care s-a constatat că le scade inclusiv parametrii glicemiei.

„Din punctul meu de vedere, există o descoperire evidenţiată în urmă cu câţiva ani, potrivit căreia există în populaţie deficit de vitamina D. Cu pandemia s-a răspândit ideea – şi e bine acest lucru – că e importantă vitamina D pentru imunitate. Eu încerc să spun, de exemplu, că nu doar la 80% dintre oameni există un deficit de vitamina D şi că e importantă compensarea deficitului la toţi oamenii, dar mai ales la pacienţii cu diabet, unde am văzut un efect de îmbunătăţire a parametrilor, de scădere a glicemiei (…) Din punctul meu de vedere, acest lucru trebuie răspândit”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Florian Baltă.

Profesorul Michael F. Holick de la Universitatea de Medicină și Boston cercetează de mai mulți ani beneficiile Vitaminei D în organism. El recomondă populației care nu are acces la soare o doză zilnică de 2000-3000 de unități.

sursă: newstand.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background