Disney: zânele împotriva woke-ismului
Postat de Gold FM Radio pe 22 decembrie 2023
Disney tocmai a recunoscut: activismul woke, mai presus de toate, subminează veniturile obținute cu greu din visul american, scrie o cronica în Le Point
Trecut sub o uşoară tăcere mediatică, este totuşi aproape un discurs de pocăinţă majoră: mărturisirea lui Bob Iger, şeful Disney, care, după o rătăcire ideologică pe tărâmul fermecat al wokismului, revine la raţiunea comercială. ¨Patronul viselor mărturisește pur și simplu că Wokeismul nu oferă o poveste simplă cu final fericit. La un forum organizat acum câteva zile de New York Times, el a anunțat că „creatorii au pierdut din vedere care ar trebui să fie scopul lor număr unu. Trebuie să ne distrăm mai întâi. Nu este vorba despre trimiterea de mesaje.” Nimic mai clar, în principiu, care să ajute la condamnarea acestei mode care, pornind de la buna intenție de a corectă răul străvechi al excluderii, stigmatizării sau rasismului, a avut ca rezultat ceea ce este cel mai rău. Arderi îngrijorătoare de cărți și dezmințiri absurde sau rescrieri ale romanelor declarate de necitit așa cum sunt, lista victimelor woke-ismului este lunga
Pozițiile luate împotriva acestei tendințe de anulare care au subliniat pericolul acestui revizionism cultural și scriitorii care i-au demontat mecanismul periculos, nu par să fi avut prea multă influență asupra noilor moravuri ale „woke-ismului”. . În prezent, wokismul încă otrăvește „cultura” americană prin produse sale, universități, ziarele sale, câștigând sprijinul unei mari părți a tinerilor. Viralitatea sa activistă a ajuns chiar și în Europa, de la campusuri la redacții. Cum putem lupta eficient împotriva acestei tendințe fără a fi acuzați că suntem reacționari? Poate prin acest argument al companiei Disney la care Occidentul comercial va rămâne sensibil: woke-ismul plătește prost. Dacă este apreciată ca un fel de credință morală, rămâne pentru ceea ce este acum: un artificiu cultural. Aceasta religie a primatului ideologiei asupra istoriei, aclamată drept „dreptate”, este astăzi contrazisă de cifre pentru încasările slabe din filmele „revizuite și corectate”. Pentru Disney, această firmă legendară de divertisment cultural, acest activism a dus în principal la eșecuri comerciale. Și nu vorbim despre retragerea donatorilor generoși către universități americane „wokizate”.
Revizionismul visului
Ce a mers prost? Un pic din toate în acest revizionism al visului: înlocuirea eroinei și a eroului cu activist, a spectatorului cu convertit, a petrecerii timpului liber prin convingere, a valorilor prin mesaje, a râsului prin Adevăr și a bucuriei prin Justiție. Pentru 205, asigurăm că firma propune să vândă un remake al lui Albă ca Zăpada după metrica trezită strictă: o eroină emancipată din dragoste, prințul va apărea ca accesoriu și cei șapte pitici mumificati în șapte „creaturi magice”, potrivit presei. .
Despre ce vorbim atunci? Din orbirea voită, vândută ca iluminare. Produsele și capodoperele culturale nu sunt judecători ai timpului lor, dar poartă în ele prejudecățile și intuițiile vremurilor lor. Dacă nu trebuie să perpetuăm aceste clișee sau aceste nedreptăți, este vorba și de a nu cădea în arderi de cărți și în revizionism. Întrucât cauzele mari atrag în principalele minți mici, în zilele noastre am ajuns să transformăm o conștientizare necesară în cenzură, o cultură universală într-un comisariat politic.
sursa: mariustuca.ro