Blog

De ce sa fii PREZENTATOR RADIO?

(un articol prezentat de Scoala de Radio GOLD)

Ai cea mai misto meserie din lume
Mai misto decat televiziunea unde trebuie sa te dai pe fata zi de zi, chiar si baietel fiind, cu pudra, sa stai in reflectoare orbitoare si sa te vada milioane de oameni care sa te masoare de dincolo de ecran mm cu mm din cap pana in picioare. La serviciul tau e fun, si fun-ul e serviciul tau. La radio timpul e mult mai maleabil decat la TV, daca se poate spune asa si iata ca se poate;
Nu te vede nimeni
Poti sa faci ca toti dracii la microfon, poti sta in fundul gol in studio, poti sa ai cele mai bizare fetish-uri sau cele mai stranii obisnuinte: nu esti la TV, te poti imbraca fix cum vrei, esti singur in studio (asta cand nu faci o emisiune de/cu echipa) si ca sa iti pastrezi modjo-ul verde ti se iarta si intelege orice: “E DJ X. Asa face el program..”;
Putine ore de munca/saptamana
Daca ai o linie de program de 2 ore de luni pana vineri sau de 3 ore de luni pana joi, sau un matinal de weekend, tot esti unul dintre marii fericiti ai sortii care au doar cateva ore/zi de munca si iau un salariu mai mare (de cele mai multe ori dar nu si obligatoriu) decat 80% din populatia cu drept de munca;
Ti se intampla lucruri si vrei ca oamenii sa afle ce ti s-a intamplat? Deschide microfonul
Fata de 90% din populatia care niciodata nu e ascultata pentru ca nu are vocea sau strigatul destul de puternic, la nivel individual, tu ai painea si cutitul: meseria ta e microfonul si tot ce ti se intampla bun, rau poti spune instant prin ridicarea unei singure cai. Si vocea ta sa fie ascultata de oameni. Daca vrei. Daca nu vrei, atunci poate ai o emisiune muzicala.
Salariu mare, munca putina
Catre deloc Nu muncesti cu sapa, nu cari in brate noptiere, nu ai de facut ore suplimentare decat daca ti se pare fun, te joci doar la microfon si doar in cuvinte. Cu cat esti mai bun, cu atat esti mai cautat/ascultat si programul tau devine din ce in ce mai de “prime time” si cu zero-uri din ce in ce mai mari la statul de plata de la sfarsitul lunii.
Esti bolnav/ai treaba/nu poti veni/n-ai chef maine. Inregistreaza-te
Studioul de Productie este colacul de salvare al oricarui om de radio. Nu ai chef maine, e vineri si te-ai hotarat sa o intinzi de joi din oras, ai de dus pisica la doctor, no problemo. Inregistreaza-ti interventiile in Productie ca si cand ar fi maine, fii natural si daca stii exact cat si cum intri in programare, foloseste cu tupeu chiar si orele. N-o sa se prinda nimeni ca nu esti in studio. Si chiar daca unii se mai prind, tot tu esti cel mai avantajat.
VIP-urile se vor da bine pe langa tine
Tu ai microfonul si calea. Vei cunoaste personaje pe care mai ieri doar le vedeai la televizor, citeai de ele doar online, poate mai luai de la ele un autograf in Mall sau chiar si un selfie cu ele in plan departat, pe scena. Vei schimba numere de telefon personale, te vei avea la per tu, te vor cauta sa te intrebe de sanatate, te vor invita la evenimente mondene. Tu ai microfonul si calea si ele stiu asta.
Altfel se vor uita vecinii la tine
Si tu la ei.”E Andrei de la Radio”. Asta aduce dupa sine multe lucruri bune. Si rele
Lumea ti se deschide
La propriu. Lumea ta devine mult mai larga prin lucrurile noi pe care le ai de spus in fiecare zi, prin actiunile de marketing sezoniere la care trebuie sa participi, prin turneele, concursurile, expunerile, concertele, intrunirile, shooting-urile etc la care trebuie sa fii prezent sau chiar prezentator.

Leave a comment:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.