Blog

Carti recomandate de Gold FM

PADUREA NOPTII – Djuna Barnes

Considerat de T.S. Eliot una dintre marile cărţi ale secolului XX încă de la apariție, romanul “Pădurea nopții” spune povestea unui grup de americani şi europeni în Parisul anilor ’20, o lume exotică, excentrică, plină de intensitate senzuală şi frumuseţe.
“Pădurea nopții” se dezvăluie în umbrele decadente ale marilor orașe europene: Paris, Berlin, Viena, un spaţiu în care granițele trasate de statutul social, religie și sexualitate par imuabile, dar sunt de fapt extrem de uşor de trecut. Personajele care populează această lume sunt printre cele mai memorabile din literatura modernă: Felix Volkbein, fiu al unui autointitulat baron, preocupat de conservarea valorilor unei lumi care nu mai există; soţia lui, o expatriată americancă, Robin Vote, care se lansează în mai multe idile extraconjugale, mai întâi cu loiala Nora Flood, apoi cu Jenny Petherbridge; pretinsul doctor ginecolog Matthew O’Connor, cu un discurs sclipitor, plin de furie, profunzime și idei surprinzătoare. Robin, Nora si Jenny formează un triunghi amoros feminin care angrenează toate resorturile poveştii. Individualităţile acestor personaje şi relaţiile dintre ele au făcut din “Pădurea nopţii” un roman reprezentativ al modernităţii.

SCRIS PE TRUP – Jeanette Winterson

Un roman frumos ca o scrisoare de dragoste, in care protagonistii se cauta, se gasesc intr-o noapte ploioasa, se iubesc nebuneste si in cele din urma ratacesc iremediabil drumul unul spre celalalt. Pe ea o cheamã Louise. Are par prerafaelit si pielea alba ca laptele. Dar persoana pe care o iubeste si care-i asterne pe hartie povestea n-are nici nume, nici chip, nici sex. In fond dragostea nu cunoaste astfel de ingradiri. E, asa cum descopera protagonistii, un drog care se consuma febril, cu disperare, si care lasa urme vizibile si invizibile scrise pe trup.

VANESSA SI SORA EI – Prya Parmar

Cartea este de fictiune istorica si vorbeste despre Virginia Woolf si grupul de artisti si intelectuali din care au facut parte ea si fratii ei, inainte sa devina faimosi – grupul Bloomsbury, numit dupa cartierul in care au locuit . Povestea este scrisa din perspectiva surorii pictorite, Vanessa, ca un jurnal in care sunt inserate scrisori si telegrame ale altor membri ai grupului. Surorile au avut o relatie stransa, dar complicata, mai ales din cauza instabilitatii Virginiei, care era dependenta de atentia familiei si a prietenilor.Subiectul e interesant, autoarea, Prya Parmar, s-a documentat temeinic ca sa poata construi povestea, iar cartea e bine scrisa si recomandata de Gold FM.

Leave a comment:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.